Fazy BBCH

Jak każdy żywy organizm także winorośl rozwija się w miarę upływu czasu wegetacji. By określić w jakim stadium rozwoju aktualnie się znajduje stosowane są tzw. Skale BBCH (wikipedia).
W prostych słowach skale ułatwiają porównanie roślin danej grupy, które w danym dniu mogą znajdować się w zupełnie różnych fazach rozwoju. Dla winorośli często przesunięcie rozwoju roślin wynosi nawet kilka tygodni. Na rozwój winorośli wpływa wiele czynników takich jak rodzaj odmiany, lokalizacja uprawy, czy też np. pogoda. Używanie zamiast ścisłych dat faz rozwojowych jest w uprawie bardzo popularne i przydatne. Warto się ich nauczyć gdyż często używane są np. przy określaniu czasu zabiegów przy krzewach czy też stosowania oprysków lub nawożenia.

Poniżej obrazowo i opisowo przedstawione fazy rozwoju winorośli. 

  FAZA 0: Pękanie pąków, rozwój pąków
00 - Spoczynek zimowy: łuski pąków zamknięte
01 - Początek nabrzmiewania pąków
03 - Koniec nabrzmiewania pąków, pąki nabrzmiałe
05 - Faza wełnistego pąka: pąk wyraźnie widoczny
07 - Początek pękania pąków: zielone końce pędów ledwo widoczne
08 - Pękanie pąków: zielone końce pędów dobrze widoczne
FAZA 1: Rozwój liści
11 - Pierwszy liść rozwinięty i oddzielony od pędu
12 - Drugi liść rozwinięty
13 - Trzeci liść rozwinięty
... etapy dalej aż do ...
19 - Dziewiąty lub więcej liść rozwinięty
FAZA 5: Pojawianie się kwiatostanów
53 - Kwiatostany wyraźnie widoczne
55 - Kwiatostany nierozwinięte, kwiaty ściśle ściśnięte razem
57 - Kwiatostany w pełni rozwinięte, kwiaty rozdzielone
FAZA 6: Kwitnienie
60 - Pierwsze kołpaczki odłączone od gniazda
61 - Początek kwitnienia: 10% kołpaczków odpadło
62 - 20% kołpaczków odpadło
... etapy dalej aż do ...
68 - 80% kołpaczków odpadło
69 - Koniec kwitnienia
FAZA 7: Rozwój owoców
71 - Początek zawiązywania owoców
73 - Jagody małe, grona zaczynają się zwieszać
75 - Jagody wielkości groszku grona zwisające
77 - Początek twardnienia jagód
79 - Większość jagód twarda
FAZA 8: Dojrzewanie jagód
81 - Początek dojrzewania: jagody nabierają koloru
83 - Jagody zwiększają wybarwienie
85 - Mięknięcie jagód
89 - Jagody dojrzałe do zbioru
FAZA 9: Po zbiorach
91 - Koniec drewnienia łozy
92 - Początek przebarwiania liści
93 - Początek opadania liści
95 - Opadło 50% liści
97 - Koniec opadania liści
99 - Zakończenie wegetacji

2 komentarze:

  1. Zaczynam - mam nadzieję OWOCNĄ - przygodę z winoroślami. Przeglądam ten blog i jestem pełen podziwu i zachwytu. Brawo! Zobrazowanie faz rozwojowych winorośli bardzo przydatne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie opanowanie BBCH to podstawa. Bardzo ułatwia operowanie momentami w rozwoju rośliny. I oczywiście powodzenia w uprawie :)

      Usuń