Młode pędy: intensywność zabarwienia antocyjanów na rozłożonych włosach wierzchołka
|
OIV 003 | |
Young shoot: intensity of anthocyanin coloration on prostrate hairs of the shoot tip
|
Wartość deskryptora:
1 | 3 | 5 | 7 | 9 |
brak lub bardzo niski (none or very low) | niski (low) | średni (medium) | wysoki (high) | bardzo wysoki (very high) |
Przykładowe odmiany:
1 | 3 | 5 | 7 | 9 |
Furmint B Garganega B | Riesling B | Müller-Thurgau B Barbera N | Aleatico N Cabernet Sauvignon N | V. aestivalis |
Definicje:
Obserwacja podczas kwitnienia. Wierzchołek pędu: zakres powyżej pierwszego rozłożonego liścia. Liście z zamkniętymi i pół otwartymi końcówek pędów (OIV 001) muszą być rozłożone, aby zarejestrować odpowiednią część końcówki. Badanie 10 końcówek pędów.
wierzchołek pędu
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz