Liść: stopień odporności na mączniaka prawdziwego
|
OIV 455 | |
Leaf: degree of resistance to Oidium
|
Wartość deskryptora:
1 | 3 | 5 | 7 | 9 |
bardzo niska (very low) | niska (low) | średnia (medium) | duża (high) | bardzo duża (very high) |
Przykładowe odmiany:
1 | 3 | 5 | 7 | 9 |
Carignan N | - | - | - | Kober 5 BB |
Definicje:
Ocena zaatakowanych płatków wszystkich liści z 4-6 winorośli, jeśli to możliwe w dwóch okresach: około 3 tygodnie po rozpoczęciu kwitnienia (liście rosnące) i po winobraniu lub przed mrozem (liście dojrzałe). W czasie oceny muszą być brane pod uwagę wpływy klimatyczne oddziałujące na infekcję.
1 = nieograniczona infekcja; całkowite lub prawie całkowite zaatakowanie liści - obfitość grzybni i owocowanie grzybów;
3 = rozległe zaatakowane plamy, niektóre z nich ograniczone - blaszka liścia, częściowo zaatakowane - oczywisty wzrost grzybni i owocowanie grzybów;
5 = zaatakowane plamy zwykle ograniczone o średnicy 2-5 cm;
7 = ograniczone zaatakowane plamy o średnicy mniejszej niż 2 cm - mała grzybnia i ograniczone owocowanie grzybów (obecność mączniaka jest sygnalizowana tylko przez lekkie zwijanie się blaszki liściowej);
9 = bardzo ograniczone objawy lub w ogóle ich brak - brak grzybni lub widocznego owocowania (jedynie nieznaczne zwijanie się blaszki liściowej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz