niedziela, 8 grudnia 2019

Winorośl 2019 - porównanie SAT

Trochę długo nie pisałem ale jak zwykle winny temu jest brak czasu. Mam nadzieję że nadgonię w zimie a pod choinkę wrzucę podsumowanie sezonu. Dziś trochę o temperaturach ...

Na koniec obecnego sezonu zrobiłem podsumowanie wartości temperatur zarejestrowanych przez moje czujniki by sprawdzić jak to faktycznie z tym ciepłem było.
Okazuje się że ubiegły 2018 rok jeszcze długo będziemy wspominać jako jeden z najlepszych dla uprawy winorośli w ostatnim dziesięcioleciu (w moim przypadku odkąd powadzę pomiary).

Poniżej wyniki z ostatnich 3 lat i wyliczenie łącznego SAT oraz SAT z uwzględnieniem kryterium dekady.
Co to jest SAT i dlaczego jest istotny w uprawie piszę więcej TUTAJ

2017 2018 2019
marzec 57,75 marzec 45,00 marzec 47,30
kwiecień 114,00 kwiecień 417,00 kwiecień 227,70
maj 455,25 maj 541,25 maj 360,50
czerwiec 599,00 czerwiec 576,50 czerwiec 683,45
lipiec 619,00 lipiec 647,50 lipiec 588,00
sierpień 609,75 sierpień 646,75 sierpień 605,75
wrzesień 439,25 wrzesień 447,80 wrzesień 418,75
październik 226,75 październik 253,50 październik 297,00
SAT: 3120,75 SAT: 3575,30 SAT: 3228,45
marzec 0,00 marzec 0,00 marzec 0,00
kwiecień 74,00 kwiecień 388,25 kwiecień 101,50
maj 402,50 maj 541,25 maj 360,50
czerwiec 599,00 czerwiec 576,50 czerwiec 683,45
lipiec 619,00 lipiec 647,50 lipiec 588,00
sierpień 609,75 sierpień 646,75 sierpień 605,75
wrzesień 439,25 wrzesień 447,80 wrzesień 418,75
październik 226,75 październik 199,25 październik 219,75
SATdek: 2970,25 SATdek: 3447,30 SATdek: 2977,70

Wartości liczbowe mniej wtajemniczonym pewnie niewiele mówią dlatego porównałem ostatnie trzy lata na wykresach gdzie pokazałem odpowiednio:


Rys.1 Wartość SAT w kolejnych liczonych miesiącach.


Jak widać na porównaniu rok 2019 był w mirę stabilny temperaturowo jednak wyraźnie widać chłodniejszą wiosnę. Jak duży był to wpływ pokazuje wykres poniżej. Późniejsze wejście winorośli w sezon zaskutkowało krótszym okresem dojrzewania a jak wiadomo im dłużej tym więcej cukru w gronach. Im więcej cukru tym łatwiej winifikować i zabutelkować coś co będzie nie tylko pijalne ale i doskonałe w smaku.


Rys.2 Wartość SAT pokazana przyrostowo.

Tu już ewidentnie widać że 2018 był dużo cieplejszym rokiem niż obecny, a 2019 okazał się prawie tak zły jak fatalny 2017. Czyli generalnie szału nie było ;). Zauważyłem to także mierząc parametry cukrowe w zbieranych na koniec sezonu jagodach.
Tymniemniej wino udało się zrobić i osobiście śmiem twierdzić że nie jest najgorsze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz