PORADNIK: Książki o uprawie winorośli i wytwarzaniu wina(Czyli co czytać by byle mączniak nam straszny nie był) |
Uprawa winorośli
Miłośnicy winnych krzewów powinni być oczytani. Powinni, by uprawa przynosiła efekty ale i radość z tego że coś na winnicy zdrowo rośnie bo ta jest nieoceniona.
Wbrew pozorom bez przynajmniej minimalnych podstaw wiedzy o kształtowaniu krzewów i ich ochronie żadna uprawa nie da nam satysfakcji. Przy winorośli jest tak samo, musimy sporo wiedzieć:
- jak ciąć winorośl - to podstawa od której zacząć trzeba, jakie winorośl cięcie lubi, kiedy najlepiej przyciąć winny krzew
- jakie grożą jej choroby - chyba najbardziej istotne zagadnienie które bezwzględnie należy zgłębić, nigdy nie będzie plonu gdy o niego się odpowiednio nie zadba
- jaką stosować profilaktykę - gdy choroby pojawią się na krzewach, często jest już za późno na ratowanie gron, trzeba wiedzieć jak postępować by choroby się nie pojawiły
- jak dobrać odmiany - odmian winorośli są tysiące, jakie sobie wybrać by po pierwsze u nas wogóle dojrzała, po drugie by nakład sił na jej pielęgnację był adekwatny do oczekiwań
- generalnie co zrobić by na jesień cieszyć się ładnym plonem ;)
I. "Winorośl i wino - wiedza i praktyka - Część 1", autor: praca zbiorowa - Wydane przez Fundację Galicja Vitis kompendium wiedzy o winiarstwie opracowane przez wykładowców Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, najlepszych specjalistów w Polsce w swoich dziedzinach. To nie tylko teoretycy, ale i praktycy, którzy swoją specjalistyczną wiedzę zdobywali przez lata doświadczeń.
Spis działów:
1. Historia uprawy winorośli i winiarstwa w Polsce - Ewa Wawro
2. Pochodzenie i systematyka winorośli - Wojciech Bosak
3. Uprawa winorośli - Roman Myśliwiec
4. Nawożenie winorośli - Janusz Mazurek
5. Ochrona winorośli - Janusz Mazurek
II. "Winorośl i wino - wiedza i praktyka - Część 2", autor: praca zbiorowa
1. Historia uprawy winorośli i winiarstwa w Polsce - Ewa Wawro
2. Pochodzenie i systematyka winorośli - Wojciech Bosak
3. Uprawa winorośli - Roman Myśliwiec
4. Nawożenie winorośli - Janusz Mazurek
5. Ochrona winorośli - Janusz Mazurek
II. "Winorośl i wino - wiedza i praktyka - Część 2", autor: praca zbiorowa
Spis działów:
1. Produkcja wina - Piotr Stopczyński
2. Wyrób win musujących - Roman Myśliwiec
3. Wady i choroby wina - Wojciech Bosak
4. Podstawy degustacji i ocena wina - Ewa Wawro
5. Konsumpcja wina, sommelierstwo, łączenie wina z potrawami - Monika Bielka-Vescovi
6. Dochodowość gospodarstwa winiarskiego - Wojciech Bosak
7. Produkt enoturystyczny- procedura tworzenie i praktyczne wskazówki wdrożeniowe - Bartosz Wilczyński
8. Prawo winiarskie - Radosław Froń
1. Produkcja wina - Piotr Stopczyński
2. Wyrób win musujących - Roman Myśliwiec
3. Wady i choroby wina - Wojciech Bosak
4. Podstawy degustacji i ocena wina - Ewa Wawro
5. Konsumpcja wina, sommelierstwo, łączenie wina z potrawami - Monika Bielka-Vescovi
6. Dochodowość gospodarstwa winiarskiego - Wojciech Bosak
7. Produkt enoturystyczny- procedura tworzenie i praktyczne wskazówki wdrożeniowe - Bartosz Wilczyński
8. Prawo winiarskie - Radosław Froń
III. "Ochrona winorośli", autor: Janusz Mazurek
Książka „Ochrona winorośli”, kompendium dostępnej wiedzy na temat ochrony winorośli , to bogato ilustrowany kolorowymi fotografiami i użytecznymi tabelami podręcznik wiedzy praktycznej niezbędnej dla każdego kto prowadzi winnice, niezależnie od tego czy kilkuarową czy kilkunastohektarową.
IV. "Winorośl w ogrodzie", autor: Roman Myśliwiec
Zwięzły i treściwy opis uprawy winorośli w wersji papierowej i dla tych których odstraszy cena ww. pozycji, jest też dostępne tegoż autora za darmo w formacie pdf coś na dobry start, doskonała pozycja do rozpoczęcia przygody z winoroślą:
V. "Grape Grower's Handbook - A Guide To Viticulture for Wine Production", autor: Ted Goldammer
Mega bogate opracowanie obejmujące całość spraw związanych z uprawą winorośli. Prawie 500 stron wiedzy podanej w przystępny sposób, niestety dostępne w wersji anglojęzycznej. Sam zapoznałem się dzięki uprzejmości kolegi winoroślarza (i przy okazji podziękowania za udostępnienie).
Spis rozdziałów:
- Chapter 1. Annual Growth Cycle of the Grapevine
- Chapter 2. Wine Grape Varieties
- Chapter 3. Wine Grape Rootstocks
- Chapter 4. Vineyard Site Selection
- Chapter 5. Vineyard Establishment
- Chapter 6. Grapevine Planting Stock
- Chapter 7. Planting and Training Young Grapevines
- Chapter 8. Trellising Grapevines
- Chapter 9. Pruning and Training Grapevines
- Chapter 10. Vineyard Canopy Management
- Chapter 11. Grapevine Water Management
- Chapter 12. Irrigation Scheduling of Grapevines
- Chapter 13. Micro-Irrigation Systems for Vineyards
- Chapter 14. Vineyard Deficit Irrigation Strategies
- Chapter 15. Water Quality for Irrigating Vineyards
- Chapter 16. Vineyard Nutrient Management
- Chapter 17. Fertilizers Management for Grapevines
- Chapter 18. Fertigation Systems for Vineyards
- Chapter 19. Management of Vineyard Soils
- Chapter 20. Integrated Pest Management
- Chapter 21. Managing Vineyard Diseases
- Chapter 22. Managing Vineyard Insect and Mite Pests
- Chapter 23. Managing Nematodes in Vineyards
- Chapter 24. Vineyard Weed Management
- Chapter 25. Pesticides for Grapevines
- Chapter 26. Pesticide Application in Vineyards
- Chapter 27. Vineyard Wildlife Control
- Chapter 28. Vineyard Frost Protection
- Chapter 29. Winter Protection of Grapevines
- Chapter 30. Cover Cropping in Vineyards
- Chapter 31. Crop Estimation in Vineyards
- Chapter 32. Evaluation of Wine Grape Maturity
- Chapter 33. Harvesting Wine Grapes
- Chapter 34. Precison Viticulture
Wytwarzanie wina
Kolejną jeszcze szerszą dziedziną wiedzy, którą już nie winoogrodnik ale prawdziwy winiarz powinien przyswoić to umiejętność wytwarzania wina. Napisano o tym morze artykułów, a sama technika jest doskonalona przez 1000 lat. Bo zrobić można wielkie wino ale i coś co nazwać można jedynie wyrobem winopodobnym (moje wina to takie które smakują mojej małżonce i tego się będę trzymał). Natomiast bez konkretnej wiedzy takich dobrych win zrobić się nie da. A może nawet i da się tylko należy nad doskonaleniem techniki popracować przez jakieś 30 lat ;)
Poniżej to co ja polecam i na wstępie nadmienię że książka pani Ewy napisana jest bardzo przystępnym językiem w prosty sposób opisując technologię produkcji wina (nie tylko z winogron), książka pana Yair'a to już bardziej opracowanie naukowe, gdzie proces technologii winfikacji został rozebrany na czynniki pierwsze, bardzo dokładnie opisując wszystkie przebiegające procesy i zjawiska.
Obie przeczytałem z zaciekawieniem i polecam na długie zimowe wieczory.
I. "Produkcja wina", autor: Yair Margalit - Książka ta zaliczana jest do literatury specjalistycznej i uniwersyteckiej na całym świecie. Zawiera szczegółowe informacje z każdego etapu tworzenia wina.
Publikacja kładzie nacisk na praktyczne aspekty produkcji. Podzielona została na rozdziały uszeregowane zgodnie z kolejnością operacji i procesów przeprowadzanych w winiarni, począwszy od przygotowań do zbioru po butelkowanie. Dzięki temu stanowi niezastąpioną pomoc podczas produkcji wina.
Jest to kontynuacja cieszącego się dużą popularnością podręcznika pt. „Winery Technology and Operations, A Handbook for Small Wineries” opublikowanego w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy w 1990 r. oraz pracy pt. „Concepts in Wine Chemistry”, której pierwsze amerykańskie wydanie ukazało się w 1997 r. i zostało niedawno uaktualnione. Obydwie pozycje zaliczane są do literatury specjalistycznej i uniwersyteckiej na całym świecie.
Yair Margalit ma tytuł doktora w dziedzinie fizykochemii i wieloletnie doświadczenie w zakresie badań naukowych oraz nauczania. Jest właścicielem niewielkiej rodzinnej winnicy i prowadzi wykłady dotyczące produkcji winiarskiej i zagadnień chemicznych związanych z winiarstwem w izraelskim Instytucie Technologii. Jest również konsultantem w licznych winnicach na całym świecie.
Spis działów:
1. Przed zbiorem
2. Zbiór
3. Fermentacja
4. Zabiegi prowadzone w piwnicy winiarskiej
5. Dojrzewanie w beczkach
6. Butelkowanie
7. Zagadnienia ogólne
8. Ocena wina
II. "Robimy wino", autor: Ewa Kwapisz - To nowy, wyjątkowy poradnik enologiczny, zarówno dla hobbystów bardziej zaawansowanych, jak i chcących przygotować swoje pierwsze własne wino.
Książkę napisała Ewa Kwapisz - biotechnolog z ogromnym doświadczeniem w zakresie doskonalenia procesów domowego wyrobu win. Poradnik prowadzi przez kolejne etapy procesu winifikacji i opisuje ich wpływ na sukces winiarskiej przygody.
Cennym dodatkiem jest 100 sprawdzonych przepisów na doskonałe wina gronowe, owocowe, kwiatowe i zbożowe, a także na cydry i miody pitne.
Większość powyższych pozycji znajdziecie na stronie EUROWIN
Wino i okolice
Na koniec jeszcze jako odskocznia od podręczników typowo technicznych trochę relaksu z pozycjami bardziej luźnymi, które jednakoż niosą też sporo pożytecznych informacji. Wprowadzają w ciekawy świat winnych obyczajów, zwyczajów, tzw. winnej etykiety.
I. "Wina świata", autor: praca zbiorowa - Encyklopedyczna, barwna podróż po całym świecie z opisem tych regionów gdzie pojawia się wino. Prawie 700 stron opisów regionów winiarskich, winnic i win w nich produkowanych.
Wszystko o winach świata! Kraje, regiony, producenci, jak wybierać i serwować wino.
- Wyczerpujące informacje o każdym z regionów, uprawianych odmianach winogron, winnicach, producentach i winach.
- Szczegółowe informacje o najlepszych winiarzach w każdym regionie, wytwarzanych przez nich winach i polecanych rocznikach.
- Przygotowane przez międzynarodowy zespół specjalistów informacje na temat kupowania, przechowywania i podawania win.
- Tekstom towarzyszą kolorowe mapy, zdjęcia i specjalne ryciny.
II. "Korek czy zakrętka ?", autor: Michał Bardel - Pierwsze kroki w świecie wina. Jak kupić dobre wino, ile go nalewać do kieliszka, jak łączyć wino z jedzeniem, jak rozpoznać chorobę korkową i czy wypada lubić słodkie wina?
Michał Bardel to redaktor naczelny dwumiesięcznika „Czas Wina”, wykładowca akademicki, kierownik studiów z wiedzy o winie w Collegium Civitas w Warszawie, sędzia międzynarodowych konkursów winiarskich.
Michał Bardel – mistrz i znawca wina, potrafiący w prosty sposób przekazywać wiedzę o nim, prezentuje pełen anegdot praktyczny przewodnik, z którego dowiemy się:
- Dlaczego dawniej kobiety przyłapane na piciu wina były karane na równi z cudzołożnicami?
- Czy szlachetne tokaje powstają ze spleśniałych winogron?
- Dlaczego na etykietach win jakościowych nigdy nie znajdziemy określenia „półwytrawne”?
To elementarz dla wszystkich, którzy lubią wino, ale niewiele wiedzą na jego temat.
III. "Poradnik praktyczny Wine Folly", autorzy: Justin Hammack, Madeline Puckette - Winefolly.com to nagradzana wieloma prestiżowymi nagrodami strona internetowa poświęcona wartościowej wiedzy na temat wina. Portal ma dziesiątki tysięcy oddanych wielbicieli na całym świecie (również w Polsce) zarówno wśród winiarskich debiutantów, jak i koneserów. Autorzy tego słynnego serwisu, Madeline Puckette i Justin Hammack postanowili stworzyć książkową wersję winefolly.com. Dzięki temu powstał przystępny, nowoczesny poradnik, zawierający jasne i czytelne informacje w formie przejrzystych wizualizacji i grafiki.
Jak dla mnie trochę dużo charakterystyk win (połowa książki) a zbyt mało wiedzy ogólnej.
W skrócie, sięgając po ten poradnik, znajdziecie:
- najważniejsze informacje o winie
- profile najpopularniejszych win oraz tych, które dopiero staja się modne
- informacje jak łączyć wina z potrawami
- prezentacje regionów winiarskich z ich mapami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz