środa, 21 sierpnia 2024

Winorośl - Nawożenie POTASEM

PORADNIK: Nawożenie winorośli - POTAS

(Czyli po co potas winorośli i co zrobić by było dobrze)

Na początku tytułem wstępu chciałbym zachęcić do czytania. Czytanie nie szkodzi a wiedza znaleziona w książkach napewno jest dużo bardziej rozbudowana i kompleksowa niż wszelkie streszczenia dostępne w sieci.
Poniżej ostatnia zakupiona książka do winnej kolekcji, którą polecam tytułem wstępu do tego co chciałbym wam przedstawić.

"Nawożenie winorośli z elementami agrotechniki" - Wydawnictwo: Fundacja Galicja Vitis
Autor: Janusz Mazurek, Piotr Chohura


Rola potasu w funkcjonowaniu winorośli

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym we wszystkich roślinach, a w niektórych uprawach, np. ziemniakach, jest najważniejszym z trzech podstawowych składników odżywczych, czyli: azotu, fosforu i potasu (N, P, K).
Chociaż potas nie jest bezpośrednio włączany do tkanki rośliny, jego obecność jest niezbędna dla wielu ważnych funkcji fizjologicznych i biochemicznych:
  • Potas jest niezbędny do rozwoju białek, enzymów i witamin, a także do fotosyntezy roślin
  • Odgrywa kluczową rolę w funkcjach transportowych w roślinie
  • Potas reguluje transpirację roślin, poprawiając efektywność wykorzystania wody, a tym samym zmniejszając stres związany z suszą
  • Bierze także udział w szeregu innych ważnych funkcji metabolicznych
Potas występuje w wakuoli komórek roślinnych, gdzie zapewnia równowagę elektryczną dla pobierania anionów organicznych i nieorganicznych. Potas pełni rolę strukturalną, pomagając utrzymać równowagę osmotyczną (turgor) niezdrewniałych części winorośli. Jest również ważny w regulacji enzymów, syntezie białek, metabolizmie i składzie soku winogronowego.

Objawy niedoboru potasu

 

Objawy niedoboru potasu najczęściej obejmują
  • błyszczące liście z zawiniętymi brzegami (foto1)
  • zaczerwienienie (w odmianach czerwonych) na brzegach liści (foto2)
  • w starszych liściach spalone brzegi liści (foto3)
Więcej o niedoborach Potasu pisałem TU.

Mobilność i dostępność potasu w glebie i winorośli

Potas występuje w glebie w następujących postaciach:
Potas wolno wymienny – potas wiąże się z gliną w formie „wolno wymiennej”, dzięki czemu jest ona stopniowo dostępna dla roślin.
Potas przyswajalny – potas utrzymywany w roztworze glebowym przez materię organiczną gleby i niewiążące cząstki gliny w formie wymiennej.
Potas występuje naturalnie w dużych ilościach w większości gleb ilastych, jednak gleby piaszczyste są na ogół ubogie, ponieważ łatwo ulega z nich wypłukaniu.
Niskie wartości potasu wymiennego wynoszące 0,4meq/100g lub mniej są zwykle spotykane w glebach kwaśnych, podczas gdy gleby zasadowe mają wyższe wartości wynoszące 1meq/100g lub więcej. Niektóre gleby zasadowe mogą mieć zbyt wysoki poziom stężenia potasu. Potas jest mobilny w łyku.

Źródła i straty potasu Potas

Potas występuje naturalnie w glebie w postaci materiałów organicznych i może być pozyskiwany ze stosowanych nawozów bogatych w potas. Potas może zostać utracony w wyniku wymywania przez profil glebowy, unieruchomiony przez cząsteczki gliny w glebie lub utracony w wyniku usunięcia gleby w wyniku erozji lub spływu.
Potas jest również usuwany z winnicy w zebranych winogronach w ilości około 1,6–kg rzeczywistego potasu na tonę owoców.

Gospodarka potasem w winnicy

W przypadku gleb zawierających minerały ilaste, dostarczające potas w sposób ciągły, nie ma specjalnego zapotrzebowania na dodatkowy potas.
Jednakże winnice sadzone na glebach piaszczystych, ubogich w przyswajalny potas oraz na innych glebach, które łatwo wiążą potas w niedostępnej formie, wymagają suplementacji potasem.
Stosowanie nawozu potasowego powinno opierać się na analizie ogonków liściowych i objawach wizualnych na winorośli. Analiza ogonków liściowych podczas kwitnienia może wskazywać na niski poziom potasu w winorośli. Jeśli nie ma innych powodów, aby podejrzewać rzeczywisty niedobór potasu w glebie, należy ściśle monitorować winorośl pod kątem jakichkolwiek objawów niedoboru potasu. Jeżeli po kwitnieniu objawy utrzymują się na liściach w połowie pędów, należy rozważyć zastosowanie nawozu na bazie potasu.


Rys. Dynamika pobierania potasu (g/ha/dzień) przez winorośl w trakcie sezonu (za "Nawożenie winorośli").

Stosowanie nawozów potasowych

Różne formy nawozów potasowych dostępnych do stosowania w winnicach wymieniono w tabeli 1. Potas można aplikować poprzez rozsypywanie lub opasywanie powierzchni gleby, umieszczanie w bruździe lub poprzez fertygację.
Potas dostarczany w procesie fertygacji jest stosunkowo wydajny.

Formy nawozów potasowych:
  • Chlorek potasu - jest to zwykle najtańsza forma na jednostkę potasu, ale nie powinna być stosowana tam, gdzie problemem jest zasolenie
  • Azotan potasu - jest bardzo dobrze rozpuszczalną formą stosowaną często w fertygacji
  • Siarczan potasu - na ogół odpowiedni do stosowania posypowego
Jeżeli analiza gleby przed sadzeniem wskazuje na niedobór gleby (zwłaszcza jeśli gleba wiąże potas) należy rozsypać lub obsypać krzewy siarczanem wzdłuż linii sadzenia (powszechnie stosowaną dawką jest 100 kg/ha.

Jeśli poziom potasu był odpowiedni podczas sadzenia lub jeśli przed sadzeniem zastosowano nawóz to młode winorośle nie powinny wymagać dodatkowego stosowania potasu. Jednakże na glebach piaszczystych mogą być wymagane okresowe zabiegi pielęgnacyjne. Na glebach o bardzo niskiej zawartości potasu może być konieczność jego corocznego stosowania. W tym przypadku należy rozsiać 100-200 kg rzeczywistego potasu na hektar winnicy.
W przypadku fertygacji zaleca się stosować azotan potasu w ilości około 15kg/ha. Na glebach o bardzo niskiej zawartości K należy stosować azot w zwykłej dawce (około 2-5g na winorośl tygodniowo) z mocznikiem, azotanem amonu lub azotanem wapnia, a do każdego zastosowania dodać azotan potasu.

Harmonogram podawania potasu w celu jego efektywnego wchłaniania

W większości przypadków najlepszą porą na uzupełnianie potasu jest jesień. Zimowe deszcze przenoszą nawóz do strefy korzeniowej, udostępniając go do pobrania w sezonie wegetacyjnym.
Jeśli winorośl z jakichś przyczyn stresowych wykazuje niedobory, konieczne może być zastosowanie uzupełnienia potasu poprzez fertygację w okolic fazy wybarwiana owoców, w przeciwnym razie winorośl może wykorzystać rezerwy na dojrzewanie owoców ze szkodą dla następnego sezonu.

Poniżej przykładowy program uzupełniania niedoborów potasu nawozem SoluPotasse.

Sugerowane dawki zwłaszcza dla winogron deserowych (table grape) są dosyć duże i na sezon łącznie wychodzi dla nich 500kg/ha.

Skład nawozu:
  • 51,5% K2O                                         
  • 46%  SO3
  • nie mieszać z nawozami wapniowymi
Osobiście posypowo stosuję Florovit Agro Siarczan potasu z Azotem - granulowany, silnie skoncentrowany nawóz potasowy z dużą zawartością siarki w formie siarczanowej, dedykowany dla upraw roślin wrażliwych na chlorki, siarkolubnych i wymagających intensywnego nawożenia potasem. Doskonały do stosowania zarówno przedsiewnego, jak i pogłównego, w nawożeniu polowym oraz pod osłonami. Można go używać przez cały rok. Nawóz zawiera startową dawkę azotu, która zasila rośliny tuż po nawożeniu. Jest łatwo rozpuszczalny, co zapewnia szybką przyswajalność składników pokarmowych przez rośliny.

Korzyści ze Stosowania:
  • Potas w Formie Bezchlorkowej: Zapewnia optymalny wzrost roślin i wysoką jakość plonów.
  • Siarka w Formie Siarczanowej: Najlepiej przyswajalna przez rośliny, zwiększa odporność na suszę.
  • Zwiększona Odporność: Poprawia krzewienie się roślin, sztywność łodyg, walory smakowe owoców i warzyw, mrozoodporność oraz odporność na choroby.
  • Lepsze Przechowywanie: Zwiększa zawartość cukru w owocach i zdolności przechowalnicze.
  • Mieszalność: Można mieszać z nawozami fosforowymi i azotowymi.
Skład Nawozu:

Nawóz NK (SO3) 5,2-43,0 (38,0)
Azot Całkowity (N): 5,2 %, w tym 5,2 % azot amidowy
Tlenek Potasu (K2O): 43,0 %, rozpuszczalny w wodzie
Trójtlenek Siarki (SO3): 38,0 %
Niska zawartość chlorków

Zalecane dawkowanie dla winorośli to 100-300kg/ha (w moim przypadku małej uprawy daje to 1-3kg/ar czyli wystarcza mi jeden worek 25kg, nawożenie stosuję po kwitnieniu - główne i w trakcie dojrzewania owoców - dodatkowo). 


Nawożenie potasem uwzględnia też wiodący na polskim rynku dostawca nawozów dolistnych firma Intermag. Poniżej ich program nawożenia zalecany dla winorośli.

"Na wysokie plonowanie winorośli oraz jakość jagód i wina wpływają także inne makroelementy, w szczególności potas (K), względem którego rośliny winorośli mają najwyższe zapotrzebowanie spośród wszystkich makroelementów.
Potas odpowiada głównie za wielkość, smak i barwę owoców, która jest ważna dla obu typów winogron: deserowych (do bezpośredniego spożycia) oraz przeznaczonych do produkcji wina. Dolistnie nawożenie krzewów nawozem KALPRIM® może znacznie poprawić zaopatrywanie roślin w potas (K), zwłaszcza podczas rozwoju kwiatostanów i owoców".
Osobiście stosuję też na jesień dolistnie Alkalin P+K, który poprawia zimotrwałości roślin przyspieszając drewnienie łozy oraz uzupełniając braki składników utracone podczas owocowania krzewów. 

Kwestie ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju

Jak pisałem wcześniej duże ilości potasu są usuwane z gleb winnic poprzez winogrona usuwane podczas zbiorów, jednak wiele gleb ma duże zasoby potasu nie wymagające ich uzupełniania.
Należy monitorować zasoby potasu w glebie, aby uniknąć niepotrzebnego stosowania nawozów. Przenawożenie jest równie niepożądane jak niedobory. Generalnie należy dążyć do optymalnej równowagi wymaganych pierwiastków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz