piątek, 20 stycznia 2012

Winorośl AGAT DOŃSKI


AGAT DOŃSKI
Stanowisko:020
Data wsadzenia:2012-05-10
Podkładka:NIE
Waga grona:315g
Wymiary jagody:22x21mm
Waga jagody:4g
Ocena smaku (*):8/10
Ocena uprawy (*):8/10
(*) - powyższe oceny są subiektywnymi odczuciami autora blogga i w kolejnych latach mogą ulec zmianie.
Jak gdzieś przeczytałem to taki krzew by sąsiedzi zazdrościli, bo wyglądem nadrabia niedobory smakowe. I coś w tym jest bo rośnie bardzo ładnie, zdrowo, dużo gron, fajne jagody. Najwcześniej zakwitł ze wszystkich i szybko pokazał ładnie wypełnione grona. Zostawiłem całkiem sporo ale jako pierwszy dojrzał i szybko został oskubany. Smakowo nie dostrzegam jakichś niedoborów a wręcz mi smakuje bo nieco przypomina borówkę, do tego miękka skórka, miąższ ścisły. Rośnie zdrowo (ochrona profilaktyczna dwa razy do roku) i zapowiada się bardzo obiecująco. Po pierwszym owocowaniu ocena zdecydowanie na plus.
ODPORNOŚĆ (**):
Mączniak prawdziwy:4/5Mączniak rzekomy:4/5Szara pleśń:4/5
OPISY NA INNYCH STRONACH:
winogrona.orgwinorosl.plvinograd.info
DATY BBCH:201320142015201620182019--
BBCH 07:21-0413-0420-0414-0411-04X
BBCH 53:07-0528-0405-0508-0524-04X
BBCH 60:07-0607-0611-0605-0620-06X
BBCH 81:17-0720-0725-0716-0729-06X
BBCH 89:10-0819-0810-0815-0807-08X
ZDJĘCIA BBCH:
BBCH: 07BBCH: 13BBCH: 53
BBCH: 61BBCH: 85BBCH: 89
Legenda:
BBCH:08 - Pękanie pąków: zielone końce pędów dobrze widoczne
BBCH:13 - Trzeci liść rozwinięty
BBCH:53 - Kwiatostany wyraźnie widoczne
BBCH:61 - Kwitnienie. Pierwsze kołpaczki odłączone od gniazda
BBCH:71 - Początek zawiązywania owoców
BBCH:81 - Początek dojrzewania: jagody nabierają koloru
BBCH:85 - Mięknięcie jagód
BBCH:89 - Jagody dojrzałe do zbioru
Kompletny wykaz faz rozwojowych znajdziesz:TUTAJ
(**) Skala odporności na choroby (wg klasyfikacji rosyjskiej):
5 punktów – bardzo odporna odmiana
4 punkty – odporna odmiana
3 punkty – stosunkowo odporna odmiana
2 punkty – wrażliwa odmiana
1 punkt – bardzo wrażliwa odmiana
0 punktów – bardzo, bardzo wrażliwa odmiana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz