WIKTORIA K5 | ||||||||
Stanowisko: | 204, 304 | |||||||
Data wsadzenia: | 2012-02-10 | |||||||
Podkładka: | NIE / TAK (SO4) | |||||||
Waga grona: | 250g | |||||||
Wymiary jagody: | 31x22mm | |||||||
Waga jagody: | 8,3g | |||||||
Ocena smaku (*): | 9/10 | |||||||
Ocena uprawy (*): | 9/10 | |||||||
(*) - powyższe oceny są subiektywnymi odczuciami autora blogga i w kolejnych latach mogą ulec zmianie.
| ||||||||
Odmiana którą rozgryzałem przez kilka lat. Wydawała się bardzo kapryśną, jednak dochodzę pomału do wniosku że to wina źle dobranej podkładki. Na swoich korzeniach rośnie bardzo dobrze, na podkładce SO4 wręcz tragicznie. Jej niewątpliwe atuty to smak i odporność na choroby. Główna wada to to że lubi pękać, zwłaszcza po obfitych opadach deszczu. Pewnie pęka bo ma delikatną, mało wyczuwalną skórę, co napewno jest zaletą w konsumpcji. Smakowo kompensuje jednak wszelkie niedobory i w opinii mojej i moich znajomych to jedna z najsmaczniejszych odmian jakie mam. Rośnie bardzo zdrowo (ochrona profilaktyczna dwa razy do roku). | ||||||||
ODPORNOŚĆ (**): | ||||||||
Mączniak prawdziwy: | 5/5 | Mączniak rzekomy: | 5/5 | Szara pleśń: | 4/5 | |||
OPISY NA INNYCH STRONACH: | ||||||||
winogrona.org | winorosl.pl | vinograd.info | ||||||
DATY BBCH: | 2015 | 2016 | 2018 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
BBCH 07: | - | - | - | |||||
BBCH 53: | - | - | - | |||||
BBCH 60: | - | - | - | |||||
BBCH 81: | - | - | - | |||||
BBCH 89: | - | - | - | |||||
ZDJĘCIA BBCH: | ||||||||
BBCH: 07 | BBCH: 13 | BBCH: 53 | ||||||
BBCH: 61 | BBCH: 85 | BBCH: 89 | ||||||
Legenda: | ||||||||
BBCH:08 - Pękanie pąków: zielone końce pędów dobrze widoczne | ||||||||
BBCH:13 - Trzeci liść rozwinięty | ||||||||
BBCH:53 - Kwiatostany wyraźnie widoczne | ||||||||
BBCH:61 - Kwitnienie. Pierwsze kołpaczki odłączone od gniazda | ||||||||
BBCH:71 - Początek zawiązywania owoców | ||||||||
BBCH:81 - Początek dojrzewania: jagody nabierają koloru | ||||||||
BBCH:85 - Mięknięcie jagód | ||||||||
BBCH:89 - Jagody dojrzałe do zbioru | ||||||||
Kompletny wykaz faz rozwojowych znajdziesz: | TUTAJ | |||||||
(**) Skala odporności na choroby (wg klasyfikacji rosyjskiej): | ||||||||
5 punktów – bardzo odporna odmiana | ||||||||
4 punkty – odporna odmiana | ||||||||
3 punkty – stosunkowo odporna odmiana | ||||||||
2 punkty – wrażliwa odmiana | ||||||||
1 punkt – bardzo wrażliwa odmiana | ||||||||
0 punktów – bardzo, bardzo wrażliwa odmiana |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz